X
 

Apartmajsko naselje Residence Portorož se nahaja tik ob Marini Portorož. Obsega sedem stolpičev, v vsakem se nahaja po deset apartmajev

Pogled iz apartmajev Residence Portorož seže do bližnjega Portoroža, objame zasanjan kraški svet in zdrsne daleč do obzorja, kjer se stikata modrina neba in neskončno valovanje morja. Prefinjena mediteranska arhitektura in izbrana notranja oprema apartmajev zagotavljata mirno in sproščeno bivanje le nekaj metrov od morja.

Stolpiči so poimenovani po vetrovih jadranskega morja: Burin, Levant , Ostro, Lebič, Maestral, Ponent in Garbin.

Burin

Burin je nočni termični veter, ki piha s kopnega proti morju in nastane, ker se kopno po zahodu sonca ohlaja hitreje kot morje. Zaradi vzroka njegovega nastanka piha samo v bližini obale, potem pa z oddaljevanjem od obale oslabi in izgine. Piha od sončnega zahoda do sončnega vzhoda iz smeri sever-severovzhod do vzhod-severovzhod. Burin je značilen veter za vso jadransko obalo in ima pretežno menjajočo se jakost, ki pa ne presega hitrosti okoli 6 metrov v sekundi . Najbolj izrazit je poleti in v primeru stabilne vremenske slike, ko na ozračje ne vplivajo vremenske fronte. Burin je nasprotno od hladne in močne burje zelo prijeten in osvežujoč veter.

Ostro

Ostro je veter, ki piha na Jadranu običajno kadar se približuje ciklon s severne ali severozahodne smeri. Najbolj pogost je na odprtem delu Jadranskega morja. Piha iz juga. Veter je prehodnega značaja in je običajno kratkotrajen. Dosega lahko tudi večje hitrosti in naznanja prihod slabega vremena, ki ga spremljajo nevihte.

Maestral

Maestral je v Jadranu prijeten, priobalni, dnevni termični veter, ki piha z morja proti kopnemu, ker se kopno podnevi segreva hitreje kot morje. Maestral je veter lepega vremena in višjih temperatur. V času lepega vremena poleti piha vsak dan. V Slovenskem primorju piha iz smeri zahod-severozahod, po večjem delu Jadrana iz severozahoda, na skrajno južnem Jadranu pa celo iz zahoda. Pihati začne po 10. uri, okrog 14. ure doseže največjo moč in preneha pihati pred sončnim zahodom.

Levant

Levant je veter vzhodne smeri in najpogosteje piha, kadar burja prehaja v jugo ali obratno. Je kombinacija obeh vetrov. Pozimi ga spremlja mraz in lahko prinese sneg. Poleti piha v jutranjih urah v vedrem in stabilnem vremenu skozi kanale med srednjedalmatinskimi otoki. Ker je kombinacija juga in burje, je običajno vlažen in hladnejši veter in lahko prinese dež.

Lebič

Lebič je kratkotrajen veter, ki običajno piha iz jugozahodne smeri. V poletnem času se lebič pojavi ob prehodu lokalne nevihte preko Jadrana. Takrat je to zelo močan vendar kratkotrajen veter, ki piha iz jugozahodne smeri. Najmočneje piha v področju srednjega in južnega Jadrana, na severnem je običajno šibkejši.

Ponent

Ponent običajno piha iz zahodne smeri. Značilno je, da se pojavi iznenada. Najpogosteje se pojavi ob hladnem vetru. Je kratkotrajen nevihtni veter in povzroča visoke valove. Značilno zanj je, da prinaša kratkotrajen vendar močan dež. V vseh zalivih, ki so odprti proti zahodu, povzroča visoke valove.

Garbin

Garbin je eno od imen za veter lebič. Na področju Jadrana namreč zanj najdemo številna imena. Pogosto se uporabljajo imena lebičada, garbin, garbinada, lebićoda, garbinoda, jarpka in donjak.

ŽELITE IZVEDETI VEČ

Kontaktirajte nas


Pokličite nas ob delavnikih med 8. in 16. uro na telefonsko številko 041 652 141 in se naročite na brezplačen ogled apartmaja. Lahko pa preprosto izpolnite vprašalnik.

Ekskluzivni prodajalec

Stoja Trade, d.o.o.

  • Dolenjska cesta 242c
    1000 Ljubljana, Slovenija
  • 041 652 141
  • zoran@stoja-trade.si